Page 1 of 1

Email Issues After Uninstalling ClamAV and Spamassassin [Solved]

Posted: Wed Dec 06, 2017 10:00 pm
by ohioiproject
So I recently got all of my servers reinstalled with VestaCP after screwing them up and needing to have them reset. Well, ClamAV and Spamassassin were killing my RAM (or I thought they were), and now I cannot send nor receive mail. I have reinstalled both Clam and Spam and they are still blanked out in my VestaCP interfaces for all the panels.

How do I fix this without a complete reinstall? Thanks for any and all help to/with this issue.

OS: Ubuntu 16.04LTS x64
Ver.: Core 0.9.8
Plugins Installed: None
Selections Made at Install: apache + nginx, exim4, dovecot, clamav, spamassassin, mysql, vsftpd, cron, iptables, fail2ban

Code: Select all

bash vst-install.sh --nginx yes --apache yes --phpfpm no --named no --remi yes --vsftpd yes --proftpd no --iptables yes --fail2ban yes --quota no --exim yes --dovecot yes --spamassassin no --clamav no --mysql yes --postgresql no

Re: I did a stupid [Urgent]

Posted: Thu Dec 07, 2017 4:47 am
by plutocrat
It seems that in the setup script, if you opt to install Clamav and spamassassin the following config changes are triggered

Code: Select all

    if [ "$spamd" = 'yes' ]; then
        sed -i "s/#SPAM/SPAM/g" /etc/exim4/exim4.conf.template
    fi
    if [ "$clamd" = 'yes' ]; then
        sed -i "s/#CLAMD/CLAMD/g" /etc/exim4/exim4.conf.template
    fi


So maybe try this. Take a backup of your /etc/exim/exim4.conf.template

Comment out the lines at the top pertaining to SPAM and CLAMD:
#SPAMASSASSIN = yes
#SPAM_SCORE = 50
#CLAMD = yes

Then restart exim. Does that work?

Re: I did a stupid [Urgent]

Posted: Thu Dec 07, 2017 12:09 pm
by ohioiproject
plutocrat wrote:snip

Already tested. Unfortunately the results are the same. I will attempt to reinstall the CP via the command with the --force tag to see if it works. If yes, with minimal changes, then I will continue to do that on all of my afflicted servers. When I re-installed the programs (Spam and Clam) they weren't registered back into VestaCP for some unknown reason.

Re: I did a stupid [Urgent]  Topic is solved

Posted: Thu Dec 07, 2017 12:34 pm
by ohioiproject
Note: When doing the "reinstall" process, it will WIPE all settings, websites, databases, and files. EVERYTHING WILL BE GONE AS IF YOU DID A CLEAN INSTALL!

Instead. Please use the following commands (ubuntu-style):

Code: Select all

apt update && apt install -y spamassassin clamav clamdscan clamav-daemon && apt clean && /lib/systemd/systemd-sysv-install enable spamassassin && reboot now


The last code will activate Spam in the system and then reboot the system to allow for everything to take place. The services should work properly and have all of the proper hooks to Vesta.