(Jan 22) Release 0.9.8-19 with bug fixes available now. Run this command for update v-update-sys-vesta-all

Database created without user

Questions regarding the Database Server
MySQL, PostgreSQL, MariaDB, Percona Server, phpMyAdmin, phpPgAdmin
Forum rules
Before creating a new topic or reply on the forum you should fill out additional fields "Os" and "Web" in your profile section.
In case of violation, the topic can be closed or response from the support will not be received.
syph
Posts: 6
Joined: Tue Nov 10, 2015 6:01 am

Database created without user

Postby syph » Wed Dec 14, 2016 8:30 am

Hi,

im having an issue when creating a database, I add the user name and password and the database is made but if i look at the privileges on phpmyadmin users of the name name are not created as they once were.

im not sure if updating to the latest vestacp 0.9.8-17 or if mysql update did it

Server version: 5.7.16-0ubuntu0.16.04.1 - (Ubuntu)

Does anyone have any ideas?

skamasle
Collaborator
Posts: 385
Joined: Mon Feb 29, 2016 6:36 pm

Re: Database created without user

Postby skamasle » Wed Dec 14, 2016 9:01 pm

There is an issue whit mysql 5.7

You can try fixes -> https://github.com/serghey-rodin/vesta/ ... eea84f8461

and

viewtopic.php?f=20&t=13239

syph
Posts: 6
Joined: Tue Nov 10, 2015 6:01 am

Re: Database created without user

Postby syph » Thu Dec 15, 2016 3:25 am

Hi skamasle,

Thanks for the info, I have already tried this and the issue still persists. its weird, i also connected a newly installed remote database server running 5.6 and i have the same issue.. it will create a database but no users.

im not sure where to even start with this

skamasle
Collaborator
Posts: 385
Joined: Mon Feb 29, 2016 6:36 pm

Re: Database created without user

Postby skamasle » Thu Dec 15, 2016 10:03 pm

I cant reproduce this problem

Can you try run in mysql as root

Code: Select all

SELECT user FROM mysql.user;

Falzo
Posts: 41
Joined: Mon Mar 28, 2016 8:49 am

Re: Database created without user

Postby Falzo » Tue Mar 28, 2017 7:42 pm

syph wrote:Hi skamasle,

Thanks for the info, I have already tried this and the issue still persists. its weird, i also connected a newly installed remote database server running 5.6 and i have the same issue.. it will create a database but no users.

im not sure where to even start with this


just a quick follow up on this, because I just stumbled across the very same problem. probably your remote database has by default multiple root users set up. root@127.0.0.1, root@localhost and root@% <- every host, the latter would be the one used by remote logins.

if you take a closer look on the permissions only the local root users are granted ALL privileges, but not root@% for remote connections... so this user simply can't GRANT rights to users, therefore also not even create them.

you could either change the permissions for that root@% to ALL or maybe create another user with another name@% which you then give persmissions including GRANT and use it for vesta in conjunction with v-add-database-host ;-)


Return to “Database Server”



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron